În perioada jazz-ului classic (1930-1940) supranumită și “swing era” sau “the big band era” percepția asupra stilului se schimba datorită proliferarii ansamblurilor de mari dimensiuni, așa-numitele big bands.
Vă invităm vineri, 29 martie 2019, de la ora 19.00 într-o nouă călătorie în istoria jazz-ului: Big Band. Dirijorul Ploiești Big Band, Emil Bîzgă, o are invitată pe Oana Severin.
Biletele, în valoare de 30 de lei (adulți), 20 lei (pensionari) și 10 – lei (elevi/studenți) se găsesc la Casa de bilete a Filarmonicii și online, aici: https://filarmonicaploiesti.ro/concert/concert-jazz-istoria-jazz-ului-big-band-29-martie-2019/
Specificul acestor grupuri nu mai permitea practicarea improvizației colective și realizarea aranjamentului spontan, ci era nevoie de o orchestrație prestabilită, fie scrisă, fie din memoria membrilor ansamblului. În perioada jazz-ului clasic se propune pentru întâia dată muzicianul improvizator ca personaj principal al discursului muzical jazz-istic. O dată cu apariția aranjamentelor muzicale au apărut noi sonorități și abordări stilistice. Banjo, apreciat în perioada anilor 1920, este înlocuit cu chitara (Django Reinhardt & Charlie Christian). Treptat s-a renunțat la tubă în favoarea contrabasului, iar saxofonul devine instrumentul predominant (Coleman Hawkins, Lester Young, Benny Carter &Johny Hodges). Cei mai influenți și apreciați lideri de big band au fost legendarii Fletcher Henderson, Duke Ellington, Count Basie, Benny Goodman & Jimmie Lunceford. Datorită particularității ritmice, “Swing-style” a fost îmbrățisat de milioane de dansatori.